Quantcast
Channel: Idealista
Viewing all articles
Browse latest Browse all 2231

Pelkäätkö missaavasi jotain? 7 tapaa, joilla some voi aiheuttaa masennusta

$
0
0

Moni selaa puhelimestaan Facebookia, Instagramia tai Snapchattia, missä ikinä onkaan. Sosiaalisen median runsaalla käytöllä voi kuitenkin olla ikäviä sivuvaikutuksia. Varsinkin nuorilla aikuisilla ja teini-ikäisillä, joilla sosiaalisen median käyttö on vilkkainta, saattaa somen vilkuilu aiheuttaa masennusta.

1. Se aiheuttaa riippuvuutta

Vielä ei ole täyttä yksimielisyyttä siitä, onko someriippuvuutta oikeasti olemassa, mutta todisteet puhuvat sen puolesta.

Vaikka esimerkiksi introvertit ja ekstrovertit käyttävät sosiaalista mediaa eri syistä, on todettu, että kuten muutkin riippuvuudet, someriippuvuus voi aiheuttaa oman elämän laiminlyömistä, henkistä pakko-oireilua, todellisuudesta pakenemista, mielialanvaihteluita, käytön peittelyä ja jatkuvaa tarvetta käyttää sosiaalista mediaa.

Tutkimukset myös puhuvat sen puolesta, että sosiaalisen median käytön lopettaminen aiheuttaa vieroitusoireita, jotka ilmenevät eräänlaisena ahdistuksena. Jokainen tietää, miltä tuntuu, kun puhelin unohtuu aamulla kotiin.

Lue myös: Tarvitsetko mediadieettiä?

2. Se tekee surulliseksi ja vaikuttaa hyvinvointiin

Mitä enemmän käytämme sosiaalista mediaa, sen surullisempia olemme. Somen käyttö voi aiheuttaa erillisyydentunteita. Tunne erillisyydestä on yksi haitallisimmista asioista mielenterveydelle, ja erillisyydentunne kasvaa sitä mukaa, mitä enemmän sosiaalista mediaa käyttää.

Esimerkiksi Fecebookissa ja Instagramissa katsomme muiden tekemisiä sivusta, emme siis tunne varsinaisesti kuuluvamme joukkoon, vaikka näemmekin mitä muut tekevät. Sosiaalinen media ei siis itseasiassa välttämättä ole sosiaalinen, vaikka siltä saattaa tuntua.

Lue myös: Some on täynnä kuvia täydellisistä vartaloista; entä, jos se tekee kateelliseksi?

3. Se saa vertailemaan itseään muihin

Oman itsen jatkuvat vertaileminen muihin ei tee hyvää. Yksi suurimpia syitä, miksi sosiaalinen media saa käyttäjänsä tuntemaan itsensä yksinäisiksi, on vertailu.

Selatessamme sosiaalista mediaa vertailemme itseämme toisiin käyttäjiin jatkuvasti. Olemme joko parempia tai huonompia siitä riippuen, minkälaista sisältöä katselemme sillä hetkellä. Vaikka vertaaminen olisikin positiivista, tunnemme olomme silti huonommaksi. Sanovat tutkimukset. Sosiaalisessa mediassa kaikenlainen vertailu liittyy masennusoireiluun.

4. Se voi tehdä kateelliseksi

Ei ole mikään salaisuus, että vertailu sosiaalisessa mediassa saattaa johtaa kateuden tunteisiin. Useimmat myöntävätkin, että trooppisten lomakuvien katselu somessa tekee kateelliseksi. Toisaalta, sosiaalinen media ei välttämättä ole yhtä masentavaa katsottavaa niille, jotka eivät ole yhtä taipuvaisia kateuteen.

Lue myös: 5 mediadieettiä – Mikä sopii sinulle?

5. Se johtaa harhaan

Käyttäessämme sosiaalista mediaa kuvittelemme, että se tekee olomme paremmaksi, vaikka todellisuudessa asia on päinvastoin. Kuten muissakin riippuvuuksissa, kuvittelemme käytön parantavan oloamme, sillä emme osaa ennustaa omia reaktioitamme.

Lue myös: Tekikö sosiaalinen media sinustakin valehtelijan?

6. Se ei tee sosiaaliseksi

Suuri määrä kavereita sosiaalisessa mediassa ei välttämättä todellisuudessa tee kenestäkään sosiaalisempaa. Sillä, kuinka monia sosiaalisia suhteita ihminen voi ylläpitää oikeassa elämässä, on rajansa. Ystävyyssuhteen ylläpitäminen vaatii yhdessäoloa, joten sosiaalinen media ei riitä. Virtuaalisella yhdessäololla ei ole samoja vaikutuksia kuin oikealla läsnäololla.

Lue myös: 6 vinkkiä turvalliseen nettishoppailuun

7. Se aiheuttaa paitsi jäämisen pelkoa

Paitsi jäämisen pelko (FOMO = fear of missing out) saattaa olla suurin syy siihen, miksi sosiaalinen media ahdistaa. Paitsi jäämisen pelko on kirjaimellisesti pelkoa siitä, että jää jotain vaille, jos ei ole jatkuvasti tietoinen siitä, mitä muut tekevät. Pelko aiheuttaa tunteen, että sosiaalista mediaa pitää tarkkailla, jotta ”pysymme mukana”.

Pelko perustuu siihen, että pelkäämme tehneemme väärän päätöksen siitä, miten käytämme aikamme. Tarkkailemalla toisten tekemisiä sosiaalisessa mediassa pysymme ajan tasalla siitä, mitä muut tekevät. Todellisuudessa tämä tarkkailu ei saa oloamme paremmaksi.

Lähteet: psychologytoday.com, Forbes.com, time.com

Lue myös:

Endorfiinikoukussa-blogin Elina Hovinen: ”Leikittelin ajatuksella kuolemasta”

Testaa, kärsitkö sinäkin huijarisyndroomasta

Näin pääset univaikeuksista eroon – asiantuntijan 6 neuvoa

The post Pelkäätkö missaavasi jotain? 7 tapaa, joilla some voi aiheuttaa masennusta appeared first on Idealista.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 2231

Latest Images

Trending Articles